Isoleren van uw auto / Auto-isolatie

Auto laten isoleren tegen geluid, maar ook tegen warmte

Goed geluid begint bij het uitzoeken van goede speakers en een bijpassende versterker, zult u denken. Voor een groot gedeelte klopt dit, alleen vergis u niet in aanwezigheid van goede isolatie van de ruimte waar het geluid zich afspeelt. Tijdens het rijden zijn er veel bijgeluiden van bijvoorbeeld uw banden, uw motor, rijwind en natuurlijk ook geluiden van de omgeving. Om deze geluiden ‘buiten’ te houden kunt u uw auto laten isoleren. Het isoleren kan niet alleen in de ruimte waar u zich bevindt, maar juist ook onder de motorkap of in de complete motorruimte. Net op plaatsen waar u misschien niet direct aan denkt.

Buiten de ruimtes die wij hierboven hebben genoemd, kunt u ook denken aan de deuren, deurpanelen, de vloer, kofferbak en/of de hemel van de auto. Daarnaast kan het van toegevoegde waarde zijn om isolatiemateriaal achter de speakers te plaatsen zodat deze beter tot hun recht komen.

Geluidsisolatie voor de auto

Waarom zou u kiezen voor geluidsisolatie voor uw auto? Er zijn voornamelijk twee redenen waarom hiervoor wordt gekozen. Enerzijds is dit omdat er veel geluiden hoorbaar zijn van buiten de auto die geëlimineerd willen worden maar minstens zo belangrijk is het perfect (en dus beter) laten klinken van de speakers in de auto. Vaak is het aandeel klanten wat bij ons langskomt voor geluidsisolatie tegen gehoor van de geluiden van buitenaf groter, dan voor de isolatie die toe wordt gepast bij de speakers in de auto. Uiteraard is dit wel per persoon verschillend. Ook is dit natuurlijk afhankelijk van de soort auto die u heeft.

Wat zijn de belangrijkste plekken waar geluidsisolatie wordt toegepast?

Het isoleren van de motorkap

Het geluid dat de motor produceert komt normaliter de cabine in. Met de isolatie van de motorkap dempen we dit geluid voor het overgrote deel.

Het isoleren van de vloer

De banden die in contact zijn met het wegdek zorgen er via het onderstel voor dat er veel geluid de cabine in komt. Met het isoleren van de vloer verminderen we dit geluid.

Het isoleren van de deuren

Dit is een plek waar bijna altijd speakers zitten. Dit wordt geïsoleerd om het geluid van de speakers beter te laten klinken.

Het isoleren van de kofferbak

Via de achterbanden en zo via de kofferbak komt er veel ruis binnen in de cabine. Doordat de kofferbak goed wordt geïsoleerd, kunnen we dit geluid voor het overgrote deel reduceren.

Het isoleren van de dakhemel

Omdat de dakhemel zich strekt over de volledige breedte en volledige lengte van de cabine, draagt het isoleren van de de dakhemel ontzettend veel toe aan betere akoestiek van het geluid afkomstig uit de speakers. Het geluidsniveau wordt hierdoor in zijn totaal ook minder, juist door deze geïsoleerde oppervlakte.

Hoe gaat autoisolatie in zijn werk?

De eerste stap is het wegnemen van de dreunen die worden veroorzaakt door de grote onderdelen van de carrosserie zoals kofferbak, motorruimte, de bodem en de deuren. Deze onderdelen worden ontdreunt door relatief zwaar isolatiemateriaal waardoor het minder kan resoneren en daardoor de onderdelen minder gevoelig zijn voor vibratie. Deze eerste stap wordt ook wel ontdreunen genoemd.

De tweede stap is het isoleren van de cabine van de auto. Samen met ontdreuningsplaten is dit een goede combinatie. Wat door het isoleren van de cabine ga je geluiden tegen zoals omgevingsgeluiden, windgeruis, rijwind maar ook de korte reflecties die ontstaan door de speakers. Een korte reflectie is de tijd van het geluid dat heen en weer blijft kaatsen tussen wanden, vloer en plafond. Als het ware krijg je hierdoor een betere klankkast.

De derde en laatste stap is het absorberen van geluiden. Dit is bedoeld voor de geluiden die nog net aanwezig zijn. Denk aan het geluid van de uitlaat, banden, motor etc. Deze worden tot voor zover mogelijk weggenomen door deze laatste stap. Je kunt het zien als een soort van spons. Bij uitstek geschikt voor het opvullen van holle ruimten. Kleine onderdelen zoals bijvoorbeeld bekabeling worden afgedekt door dit materiaal, waardoor deze onderdelen ook geen resonantie kunnen veroorzaken.

Isoleren van motorruimte en motorkap

Uiteraard zijn deze onderdelen onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Het isoleren van deze onderdelen raden wij daarom ook aan om beide uit te voeren. Het materiaal dat door ons gebruikt wordt is werend tegen geluid én tegen warmte. De motorruimte staat bekend om een volgebouwde ruimte van de moderne auto. Hierdoor is het niet gemakkelijk om de isolatie aan te brengen. Daarom voeren wij dit met alle plezier voor u uit. Als u de motorruimte en motorkap heeft laten isoleren, zult u hier zeker geen spijt van krijgen. In de passagierscabine komt moeilijker het geluid uit het motorcompartiment naar binnen en daardoor kan het rijcomfort worden vergroot. Daardoor zult u merken dat de kwaliteit van het rijden vergroot wordt.

Ik wil zelf geluidsisolatie aanbrengen in mijn auto. Kan dat?

Jazeker. Dit is mogelijk, aangezien wij pakketten verkopen waar u zelf mee aan de slag kunt. Dit is echter niet voor iedereen weggelegd, aangezien je vrij handig moet zijn en dit geen alledaags klusje is. Wij kunnen u al op weg helpen met een pakket voor beginners. Wij informeren u hier graag over.

Het laten aanbrengen van geluidsisolatie door Peels Selected

Wij helpen u graag verder als het aankomt op het isoleren van uw auto tegen ongewenste geluiden. Autoisolatie is een specialisme dat we al meer dan 20 jaar als dienst leveren. De hierboven omschreven technieken passen wij indien gewenst allemaal toe. Uiteraard begrijpen we dat u niet weet welke isolatie voor uw auto geschikt is. Daarom nodigen wij u van harte uit om vrijblijvend met een specialist hier naar te kijken zodat we hier een gericht advies over kunnen bieden. Wij werken dagelijks met het materiaal en hebben al vele auto’s mogen isoleren. Wij combineren bovenstaande producten zodat de kwaliteit van de isolatie optimaal is.

Welke onderdelen zijn standaard geschikt voor autoisolatie?

 • Akoestische isolatie voor wielkasten
 • Akoestische isolatie voor de motorkap
 • Akoestische isolatie voor vloer- en bodemplaat
 • Akoestische isolatie voor een scheidingswand in een bedrijfsauto met enkele of dubbele cabine
 • Akoestische isolatie voor de vloer in een bedrijfsauto met enkele of dubbele cabine
 • Akoestische isolatie voor alle raamstijlen
 • Akoestische isolatie voor (complete) kofferbak
 • Akoestische isolatie voor schutbord aan binnenzijde van voetenruimte
 • Akoestische isolatie voor wielkasten
 • Akoestische isolatie voor dak-en raamstijlen
 • Akoestische isolatie voor voor- en achterdeuren

Uitvoeren van werkzaamheden voor geluidsisolatie

Houdt u rekening met 1 à 2 werkdagen dat wij bezig zijn met het uitvoeren van de werkzaamheden voor het aanbrengen van de geluidsisolatie. Wij proberen altijd een zo gericht mogelijke planning aan u te geven, zodat u weet hoe lang u de auto moet missen.

Mogelijkheden

Vul hieronder uw telefoonnummer en naam in en wij zullen contact met u opnemen voor een passend advies voor geluidsisolatie voor uw auto.

Voor een gedegen advies hebben wij iets meer informatie omtrent uw auto nodig. Een beladvies op maat geeft al vaak een goede prijsindicatie voor het aanbrengen van geluidsisolatie.